DE  INVESTEERDER

De investeerder en initiatiefnemer is F&S Solar Nederland, onderdeel van F&S Solar AG Duitsland in samenspraak met de wethouder mevr L. Broekhuizen en landeigenaar dhr H.E. Waalkens.
F&S Solar Nederland lijkt geen betrouwbare partner. De naam van het bedrijf is in ons land verdwenen.
Er wordt nu gesproken over Naga Solar. Een verbinding met Duitsland lijkt weg.

Naspeuringen:

De hierna vermelde gegevens zijn te vinden zijn in openbare bronnen en rechtbankverslagen.

F&S Solar zou een grote Duitse investeerder zijn, met oa. een Nederlandse tak.
De directeur van die Nederlandse tak was tot voor kort een zekere Henny Pelsers, die vanuit Maastricht een hele boom met BV s en een Holding blijkt te hebben opgericht. De laatste jaren doet hij vooral investeringen in zonne-energie, daarvóór had hij veel BV s in andere voor hem veelbelovende sectoren.  Velen zijn nog in zijn bezit, maar er gingen er ook een aantal failliet met grote schulden. 

Zo was de heer Pelsers ooit mede-investeerder in een grote nieuw op te richten luchtvaartmaatschappij, VBird, rondom Maastricht. Deze ging al snel failliet met een enorme schuld van 36 miljoen. Later blijkt Pelsers een aantal BVs gehad te hebben in de voedingsbranche waaronder de Good Food BV, die ook failliet gegaan zijn.
Een stroman kreeg de schuld. Zelf trof hij een schikking met de rechtbank.
Dan nog de investeringsmaatschappij FEIST, waarvan een zekere heer  Keilman de grootste verantwoordelijke was, maar direct daarbij betrokken ook de heer Henny Pelsers. Er bleek 2,4 miljoen subsidie weggesluisd als leningen naar hun andere bedrijfjes. Er wordt door de rechter in het verslag gesproken over een totaal onverantwoorde boekhouding.

De koers is weer verlegd, de heer Pelsers is nu actief in de nieuwe wereld van de groene energie,
een wereld waar heel veel subsidie lonkt. 
In het voorjaar van 2018 is bij Schiphol een vrij groot zonnepark geopend waar F&S Solar bij betrokken was.
Hoe dat afloopt moet nog blijken. 
Een betrouwbare partner lijkt hij niet te zijn. Immers, hij is alweer veranderd van bedrijf. Nu is hij directeur van Naga Solar, banden met Euskirchen, Duitsland, lijken er niet meer te zijn.
Bij het project voor Finsterwolde  blijft Pelsers zelf op de achtergrond. Hij wordt in Groningen vertegenwoordigd door Mevr Ivanka Meuleman. Zij deed  in 2017 de presentatie van het project achter de Siemonsstraat.

In ons dorp hebben we nu te maken met de situatie, dat één boer een hele mooie prijs krijgt voor zijn land,
dat hij kan verkopen aan een investeerder, F&S Solar/Naga Solar.
Het gaat het alleen om het grote geld, lees het opstrijken van grote EEG subsidies,niet om de wereld beter te maken met groene energie.
Dit type investeerder wil na de bouw zijn park zo snel mogelijk doorverkopen en zo veel mogelijk winst maken.
Er bestaat nog een vergelijkbaar bedrijf, Powerfield, dat elders probeert zonneparken te bouwen, ook tegen de wil van de bevolking.
Ook daar gaat het om heel groot geld. Onlangs was dit bedrijf in het nieuws wegens een affaire met grondspeculatie bij de Eemshaven, die een enorme winst opleverde.


Politici, wethouders en burgemeesters zijn vaak niet op de hoogte van de bedreiging en de mogelijk louche achtergronden van investeerders. Ook zie je wel belangenverstrengeling tussen politiek en investeerders. 

Nader grondig onderzoek lijkt dringend gewenst. 
De laatste tijd zien we op internet dat de naam F&S Solar op de websites gewijzigd is in NAGA Solar  met als officieel adres Maastricht.  Waarom daarvoor gekozen is, is ons op dit moment nog niet duidelijk. 
Als adviseurs daarvan worden een aantal bekende  ex-politici genoemd.
We willen dat dit voor Finsterwolde desastreuze plan definitief wordt gestopt en de gemeente nieuwe plannen gaat maken voor zonneparken, maar alleen maar op geschikte locaties en in goed overleg met alle betrokken partijen en met betrouwbare investeerders.
.Bijgewerkt tot
10 nov 2020
ZONNEPANELEN ZWARTBOEK